Neix l'Associació de Joves Lectors Catalans. Benvinguda!

Fa uns dies he estat testimoni de la presentació de la nova Associació de Joves Lectors Catalans, en el marc de la 2a Jornada de Joves Lectors, celebrada a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, en ple barri de Sant Andreu de Barcelona. La presentació ha servit de tret de sortida d'una jornada que ha comptat amb la participació d'escriptors i il·lustradors, en la que l'eix que unia a tots els joves que s'hi han apuntat és la seva passió per la literatura. La jornada s'ha amenitzat amb kahoots i passa-paraules literaris amb uns atractius lots de llibres de LIJ com a premis, cedits per les editorials.



L'encarregada de presentar la nova entitat ha estat la booktuber i coorganitzadora de l'acte, Mixa, de la que us en recomano que seguiu el seu canal de Youtube: Paraula de Mixa .



Amb el seu to alegre que tant la caracteritza, Mixa ha resumit els objectius de l'entitat amb aquestes paraules clau: comunitat, lectura, joves, booktubers, booktagrammers, tertúlia, socis, fòrums, bloggers, concursos, trobades, escritptura, xerrades...Aquests conceptes són suficientment aclaridors per saber quin tipus d'activitats tirarà endavant l'associació. Per començar els associats tindran a la seva disposició una APP en la que hi haurà disponible un xat, així com un calendari amb les activitats, un blog, notícies de LIJ i literatura en general, clubs de lectura, etc. "El que volem és crear comunitat perquè la màgia de la literatura és compartir-la" ha dit Mixa. "Qui no llegeixi, no sap el que es perd", ha continuat. 

Per formar part de l'associació, els seus fundadors han obert un formulari d'inscripció que podeu trobar en aquest enllaç https://socis.joveslectors.cat/alta-de-soci/ i només demanen 1 euro al mes o una donació de l'import que es vulgui. Han anunciat també que a finals d'estiu la web ja estarà activa.



Després s'ha donat pas a la primera xerrada de la jornada: "Escriure LIJ avui en dia: d'on venim, on som i cap a on anem", en la que han parlat de les seves experiències personals els escriptors Laia Soler, Jaume Copons i Alena Pons. Els tres han posat sobre la taula amb molta sinceritat les dificultats que se li presenten a qualsevol jove escriptor quan presenta un manuscrit a les editorials perquè sigui publicat. "Tant se val de què va el llibre, el que et demanen és quants seguidors tens a les xarxes", ha confessat Laia Soler, autora de títol com "Els dies que ens separen" o "La geografia de tu recuerdo". 

Alena Pons, editora a l'empresa de serveis literaris Meikabuk , traductora i autora de "Hielo y plata" i "Royalty Witches", ha explicat la seva experiència en el món editorial abans de crear la seva pròpia empresa. "Als estius feia de lectora de manuscrits que optaven a un premi i després de llegir-me'ls i donar la meva opinió el jurat triava el més dolent", ha explicat.

Jaume Copons,  escriptor d'una trentena de títols (com la col·lecció infantil "Agus i els monstres") i guionista de coneguts programes infantils de TV com "Barrio Sésamo", també ha estat força crític amb els premis literaris i ha explicat com va decidir dedicar-se a ser exclusivament escriptor, després d'uns anys compaginant l'ofici amb l'ensenyança: "Era mestre i quan vaig veure que cada any repetia el mateix acudit sobre el sintagma nominal vaig pensar que havia de canviar", ha dit.



Els tres, tot i ser molt crítics, han encoratjat als joves a que llegeixin molt i a que si escriuen i volen arribar a publicar que tinguin molta pasciència i perseverança. "Sigueu fidels a vosaltres mateixos, si teniu un propòsit i caieu, no importa, continueu", els ha recomanat Laia Soler. Un bon missatge d'ànims que ha obert el torn de preguntes i que després ha donat pas a que els joves els hagin pogut demanar signatures. 

Des d'aquí no voldria acabar sense desitjar molta sort a la nova Associació de Joves Lectors Catalans. Segur que ben aviat compteu amb una comunitat ben àmplia!!


by Marta Queralt 







Comentarios

Entradas populares